Glasatelier

woensdag - donderdag - vrijdag

In het glasatelier kunt u verschillende technieken uitproberen zoals mozaieken, glasfusing, glas in lood en brandschilderen. Tijdens de eerste cursusavond leert u, in een gezellige en inspirerende omgeving wat de verschillende mogelijkheden van glas zijn. Voor prijzen en tijden scroll helemaal naar beneden.
 Schrijf snel in.

Mozaïeken

Tijdens deze cursus krijg u informatie over deze eeuwenoude kunstvorm, de diverse materialen waarmee u kunt mozaïeken en de verschillende technieken. Door het gebruik van glas i.p.v. tegels krijg je een mooie glinstering die voor een extra dimensie aan je werkstuk zorgt.

Na deze korte uitleg ga je aan de slag met het maken van een eigen ontwerp, waarna je op een zelf meegebrachte ondergrond ( vaas, schaal, plank enz. ) of een, tijdens de cursus aan te schaffen, schaal het ontwerp verder gaat uitwerken.

De maximale grootte waarop gewerkt wordt is ongeveer 30 - 40 cm. Grotere ondergronden kunnen alleen in overleg.

Laat U verrassen door de werking en de mogelijkheden van het glas, in samenspel met het licht.

Glasfusing

Glasfusing is een eeuwenoude techniek die door de Romeinen al werd toegepast. Het is een techniek waarbij meerdere stukken glas tot één nieuw stuk glas worden samengesmolten. Het glas kan op elkaar gestapeld worden, u kunt er glaspoeders in verwerken, glaskorreltjes en glasstringers en dit samensmelten. Dit gebeurt door gecontroleerd met temperatuur en tijdsduur om te gaan.

Tijdens de eerste cursusavond leert u wat glas doet wanneer het op hoge temperaturen in de oven gaat. U maakt enkele proefjes, onderzetters of sieraden en krijgt informatie over het slumpen in/over mallen. In overleg met de docente, is het mogelijk om een eigen ontwerp/ idee uit te werken in glas. Het kan dus ook een wandobject of raamhanger worden.

Glas in lood | tiffany

Glas in Lood is een eeuwenoud ambacht waarvoor de belangstelling groeiende is. Langzaam (her)ontdekt men de schitterende transparante kleuren en de mogelijkheden van het glas. Naast glas-in-loodpanelen met de traditionele patronen, ontdekt men steeds meer dat u ook prachtige moderne ontwerpen kunt maken. Door nieuwe ontwikkelingen binnen het glas worden andere toepassingen mogelijk.

Tijdens de cursus komen, in een creatieve, inspirerende en stimulerende omgeving, de basistechnieken van het ambacht aan bod. U leert stap voor stap het vervaardigen van een glas-in-loodpaneel.

Voor degenen die al ervaring hebben opgedaan met dit ambacht, zijn er genoeg mogelijkheden om zijn of haar kennis te verdiepen. Denk hierbij aan het restaureren van een oud paneel, het ontwerpen/ vormgeven van een nieuw paneel, het leren brandschilderen van werkstukken.

Brandschilderen

Met het brandschilderen, schilder je met licht. Ook dit is een eeuwenoude techniek waarbij je met pigmenten + emaille gaat schilderen op glas. Bij deze techniek wordt het licht afgeschermd door de pigmenten en zorgt het emaille voor de kleur op blank glas. Je begint met het opzetten van lijnen (contourlijnen). Deze worden ingebrand in een glasoven waarna de lijnen vast zitten op het glas en je daardoor een goede basis hebt om de schaduwen (grisaille) aan te gaan brengen. Tekentalent is niet vereist. Het belangrijkste is dat je goed kunt kijken naar licht/ donker/ schaduwen en dus grijswaarden. Goede zwart/ wit foto`s met veel grijs schakeringen kunnen daarbij een goede hulp zijn.Verder vraagt deze techniek wel veel geduld en uithoudingsvermogen. Tijdens de lessen ga je stap voor stap deze techniek verkennen.

DOCENTEN: Anja van Aalen & Astrid Ballijns

Anja van Aalen

Ik ben van kind af aan al creatief bezig geweest. Toen ik 16 jaar geleden in aanraking kwam met glas was ik meteen geboeid en wilde alles weten van dit bijzondere materiaal. Tijdens o.a. de opleiding Master-Glass in Tilburg ben ik de diverse mogelijkheden en technieken van glas gaan ontdekken. Ik had mijn passie gevonden en ik ben toen begonnen met een Glasatelier. Daarnaast wilde ik mijn passie graag delen met anderen via cursussen. Ik vind het heerlijk om samen met cursisten te gaan kijken hoe zij hun ideeën om kunnen zetten in glas. Zij leren van mij, ik weer van hen. De mooie eindresultaten spreken voor zich zelf.

GROEP

Max. 12 personen

DATA & TIJD

Voor alle technieken Glas in Lood, Fusen, Glasmozaïek en Brandschilderen:

Woensdagmiddag 14:00 - 17:00
Woensdagavond 19:00 - 22:00
Donderdagmiddag 14:00 - 17:00
Donderdagavond 19:30 - 22:30
Vrijdagmiddag 14:00 - 17:00
Start 28 september 2022

NODIG 

Glas is een kostbaar materiaal. De kosten worden per kilo berekend. Deze extra kosten worden verrekend met de docent.

PRIJS

Eind juni komen de nieuwe prijzen online.


Prijzen gelden voor Glas in Lood, Fusen, Glasmozaïek en Brandschilderen

€ 60,00 voor 4 kennismakingslessen
€ 175,00 voor 12 lessen
€ 340,00 voor 24 lessen