Beeldhouwen

Kijk verder dan de buitenkant

Beeldhouwen: werken in zachte steensoort

Start: bij voldoende deelnemers 

Tijd: donderdag van 09.00 - 12.00 uur

Lessen: 12 lessen

Cursisten: 8 tot 15 personen

Docent: Ria Bernards 

Kosten: € 167,00 

Steen lijkt een onmogelijk materiaal om mee te werken. Toch worden er prachtige beelden mee gemaakt. Het materiaal is ook niet altijd even hard als het lijkt. Zo zijn er vrij zachte steensoorten als Mergel en speksteen die het voor de beginnende beeldhouwer makkelijker maken om zijn/ haar ideeën uit te werken. Met eenvoudige materialen als houtvijlen, gutsen en raspen kunt u al een mooie resultaten boeken. Speksteen heeft als voordeel dat het gepolijst kan worden tot een mooie zacht glanzende steen in tegenstelling tot Mergel en gasbeton dat je alleen kunt schuren.

Het lastige van beeldhouwen is dat materie weg moet halen om het beeld vrij te krijgen uit de steen. U kunt dus niet zomaar even wat aanplakken, zoals bij keramiek.

Samen met de docent gaat u op zoek naar het beeld dat verborgen ligt in de steen. Indien u al een afbeelding hebt van een beeld gaan wij op zoek naar een steen waar dit beeld qua volume uitgehaald kan worden. Sommige cursisten vinden het ook spannend om geïnspireerd te worden door de steen en zijn specifieke vorm en gaan van daaruit werken. Iedere cursist werkt dus op haar/zijn eigen wijze aan de steen onder begeleiding van de docent.

In de cursus leert u te kijken naar je omgeving en het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Op de les zijn boeken aanwezig en verder kan u veel inspiratie opdoen op het internet, via boeken uit de bibliotheek en fotomateriaal van andere beeldhouwers. Zo zal u regelmatig op zoek moeten naar beeldmateriaal om uzelf inzicht te geven in bepaalde vormen, zoals bijv. mensfiguren en dieren.

Verder zult u ervaren hoe divers een ieder omgaat met zijn/haar visie, de techniek en het materiaal. Wilt u kennismaken met beeldhouwen? Vindt u het leuk al werkend in contact te komen met anderen en uw ervaringen en inzichten te delen? Doe dan mee!

Bijkomende kosten: stenen (vanaf € 5,00/kleine steen), houtvijlen set, was, schuurpapier.

Kleding: schort of kleren die stoffig mogen worden

Neem voor nadere inlichtingen contact op met de docent.

Voor vragen kunt u terecht bij Ria Bernards via Docenten

U kunt zich aanmelden voor deze cursus via "lidmaatschap" onderaan deze pagina.