Solo-expositie Louise van Roij

Verdwaal in wondere werelden 

schilderijen en pentekeningen CC Elckerlyc Hilvarenbeek 
zondag 22 oktober - woensdag 22 november 2023

Het bestaat nog dat je tegen bijzondere kunstwerken aanloopt die niet eerder aan de buitenwereld zijn getoond. Kleurrijke doeken, met veel onderscheid in textuur, dromerig, vol levenslust en met talrijke verhaaltjes in het grote verhaal. Dat is heel kort gezegd het werk van Louise van Roij uit Esbeek. 

Zij schildert in een collage stijl, waarbij zij slechts zelden een bestaande afbeelding in haar voorstelling verwerkt. Zij schept een nieuw universum in alle denkbare vormen en in prachtige tinten, veelal pastel. Haar wereld zweeft als het ware in het heelal of misschien wel kilometers diep in zee. Het is een lieflijke en dynamische wereld en de deining is bijna voelbaar. Maar bovenal straalt het werk rust en sereniteit uit. Sommige elementen zijn haast transparant, lijkend op ultradunne lianen of glassponzen, en bieden zo een doorkijkje naar de voorstelling erachter. Haar lijnenspel is sterk, kleine gedetailleerde en soms goed verstopte afbeeldingen verraden een goed tekenaar. Louise werkt hoofdzakelijk met acrylverf en olieverf, soms met pen, maar vooral met penseel en paletmes. 

Al sinds haar kinderjaren is Louise gegrepen door de magie van het potlood. In haar drang om te creëren heeft zij eindeloos veel getekend. In haar tienertijd kreeg zij les in aquarelleren van de bekende illustrator Annie Meussen. Zij volgde een groot aantal cursussen en workshops in binnen- en buitenland. Louise ging zich steeds meer toeleggen op het schilderen, eerst naar de werkelijkheid en sinds een jaar of zeven is haar werk - geïnspireerd door haar docent Janine van Rijswijk van de Werckwinckel - vooral abstract te noemen. Dat is wat haar het beste past. 

Louise creëert wat zij ervaart of hetgeen zij graag wil ervaren, overeenkomstig de rust en stilte in de natuur. Zij weet instinctief waar zij blij van wordt, van vriendelijkheid, lichtheid en plezier, en brengt dat over in haar schilderijen. Als zij begint aan een schilderij heeft zij nog geen idee hoe het eindigt, waar zij naar toe werkt. Zij voelt wel de balans als zij iets maakt en beweegt daar als het ware vanzelf naar toe. Het is een soort intuïtie, iets waardoor zij vorm en kleur bij elkaar zet en er een mooi evenwicht ontstaat. Louise vindt het heerlijk om in het moment te zijn en daarvan de positieve energie te proeven. Het schilderen is voor haar een ontdekkingstocht, zij houdt van de schoonheid van imperfectie, het is goed zoals het is. Haar werk is dromerig, poëtisch, verstild en tegelijkertijd vol levensvreugde. 'Ik doe alles met mijn hart'. 

Haar expositie in Cultureel Centrum Elckerlyc is een primeur. Het is kennelijk nog steeds mogelijk om in de krochten van de samenleving een parel te vinden van de zoete soort. Louise van Roij zet met haar werk een handtekening voor een krachtige en eigen stijl. Het is werk dat vraagt om van dichtbij bekeken te worden.