EXPOSITIE TEKEN- EN SCHILDERGROEP HERCULES DIESSEN

Op zaterdag 29 oktober vindt om 14.00 uur in het cultureel centrum Elckerlyc de opening van de expositie van de teken- en schildergroep Hercules uit Diessen plaats.

Ruim 47 jaar geleden kwam in Diessen het gemeenschapscentrum Hercules gereed. Bij de bouw was rekening gehouden met een creatieve ruimte, waar een nog op te richten vereniging gehuisvest kon worden. Louis de Groot, die net zijn opleiding aan de academie M.O. Handvaardigheid te Breda had voltooid, werd gevraagd deze groep te gaan leiden.

Kilo's klei werden er de eerste jaren verwerkt. Maar men wilde meer. Enkele leden waagden ook voorzichtig hun eerste creatieve stappen op het platte vlak. Men kreeg de mogelijkheid om individueel voor de techniek te kiezen die hen aansprak. Die uitdagingen stimuleerden ook anderen de overstap waagden.

In de loop van de jaren hebben de leden al een aantal malen de gelegenheid gekregen om de resultaten van hun creativiteit de buitenwereld te laten zien. Eerder in de raadszaal het voormalige gemeentehuis in Diessen, later in de expositieruimte van 'De Eenhoorn'. Door reorganisaties verdween de mogelijkheid tot exposeren in Diessen zelf. Tijdens hun 40 jarig jubileum lieten ze hun creatieve uitingen zien in de Wandelgangen. Corona blokkeerde echter de viering van het 45 jarige bestaan twee jaar geleden. Men was dus blij dat men de mogelijkheid kreeg om hun werk nu in de nieuwe expositieruimte in Elckerlyc te laten zien.

Nog steeds verzamelt elke dinsdagavond een groep van creatieve mensen zich in Hercules te Diessen om zich uit te leven in het tekenen en schilderen van eigen ideeën. De manier van begeleiding door Louis zorgt ervoor dat elke cursist zich op zijn of haar eigen wijze kan ontwikkelen. Iedereen kiest een techniek of onderwerp wat hem of haar boeit en gaat daarmee aan de slag. De expositie geeft dan ook divers geheel te zien.

Omdat er weinig verloop is binnen de groep, kent men elkaar ook goed. Op een prettig wijze wordt elkaars werk besproken en krijgt men ideeën aangereikt, die iedereen naar eigen dunken kan toepassen. De verschillende manieren waarop een werk tot stand komt, brengt vaak ook de ander tot nieuwe inzichten en toepassingen in hun eigen werk. De prettige sfeer zorgt voor goede onderlinge betrokkenheid en gering verloop.

De expositie is tot 7 december gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Elckerlyc.