Expositie fotograaf Bart Smulders Veelzijdig in detail 

CC Elckerlyc Hilvarenbeek zaterdag 25 november t/m woensdag 3 januari 
Opening 25 november 15:00 uur door André van Hooidonk, voormalig secretaris van de Fotobond. Muzikale omlijsting Trio Sip Visser. 

Bart Smulders is zonder meer een veelzijdig fotograaf te noemen met opvallend veel aandacht voor detail. Hoe breed zijn kader in beginsel ook is, hij zoomt steevast in op een beeld wat een ongeoefend oog ontgaat om daarmee iets nieuws te creëren en een ander frame toe te voegen. 

Lijnen en ritmes 

Hij heeft een fascinatie voor lijnen en ritmes. Die belangstelling komt goed tot uiting in zijn drone fotografie van containers en daken, maar ook in die van een winterse polder. Onderwerpen zijn een industriegebied, een dorpskern of een kwekerij. Hij ziet schoonheid in composities waarbij herhalingen een grote rol spelen tot zelfs de complete voorstelling bepalen. De schaduwwerking vormt een belangrijke component in zijn drone fotografie en hij anticipeert daarom op de stand van de zon om het beeld beneden naar zijn hand te zetten. Het werk 'Wachten op transport' is daar een prachtig voorbeeld van. Kleurige containers veranderen dankzij de schaduwwerking als het ware in 3D steentjes; je zou ze bijna kunnen optillen. Dat hij geboeid is door patronen en cadans blijkt ook goed uit zijn architectuur fotografie, zoals die van een cruiseschip of een hotel in verval. 

Eigen draai 

Fotografie past bij het wezen van Bart Smulders. Het lopen met een camera door stad en natuur en het werken met zijn drone geeft hem de mogelijkheid om actief met zijn omgeving bezig te zijn. Pure registratie is voor hem een zeldzaamheid. Door er een draai aan te geven schept hij zijn eigen beeld. In zijn solo-expositie toont hij ook een aantal eigentijdse taferelen, zoals die van een verliefd stel tegen een reclamebord met daarop ook een verliefd stel. En de foto 'Dagje Amsterdam', waarop vier vrouwen van enige leeftijd zittend op de kade van de gracht naar een joint staren. Straatfotografie boeit hem zeker, maar uiteindelijk heeft hij meer affiniteit met abstracties. Zo fotografeerde hij Mud Bubbles op IJsland. En recent fixeerde hij een serie waterdruppels, omhoog gespuugd door een waterorgel in Boedapest. Hij bevroor de druppels door die op het juiste moment vast te leggen, waardoor ze verworden tot verstilde sculpturen. 

Geselecteerd voor de salon 

Een serie van vijf foto's van Bart Smulders is begin november door een jury van professionals geselecteerd voor een jaarlijkse salon van de Koninklijke Fotobond. Het betreft hier vijf abstracte, samenhangende beelden van glastuinbouw in Nederland, van bovenaf beschouwd, met de titel 'Daken van Glas'. 

Signatuur 

Bart Smulders fotografeert al vijftig jaar en heeft inmiddels een duidelijk signatuur ontwikkeld. Begin jaren tachtig studeerde hij aan Kunstacademie Artibus in Utrecht, de voorloper van de HKU. Zijn affiniteit met kunst en esthetiek vertaalde zich in zijn dagelijks leven ook in het ontwerpen en vervaardigen van meubels, voornamelijk van hout. Zijn visuele instelling heeft hij van zijn vader, die buitengewoon goed kon kijken. In 1952 tekende hij het Oude Kerkje van Middelbeers vanuit vogelperspectief vanaf de grond waargenomen. Zijn zoon Bart heeft met zijn drone hetzelfde perspectief opgezocht en de tekening klopt waarachtig goed. Bart Smulders is coördinator van de Landelijke Groep Drone Fotografie van de Koninklijke Fotobond, waar hij sinds 2007 bij is aangesloten. Zijn werk is eerder geëxposeerd in onder meer het Stedelijk Museum Vianen (2012), Gemeentehuis Delft (2019), Kleurenpracht Lisse (2023) en in de Sint Petrusbasiliek en het Boterkerkje in Oirschot (2023).